Beweging:
Mensen die de witte herder als huishond houden, vergeten nogal eens het feit dat deze honden graag voor de baas willen werken. Het doet de hond geen goed als je hem louter en alleen voor de gezelligheid in huis houdt en hem geen enkele bezigheid biedt. Voor alle grote honden geldt dat een jonge hond tijdens de opgroeifase al zijn energie en bouwstoffen nodig heeft voor de ontwikkeling van botten, pezen en spieren. Onherstelbare schade kan veroorzaakt worden doordat de hond in deze periode te zwaar wordt belast, en dat geldt ook voor te veel of kwalitatief slecht voedsel.
Sociale aanleg:
Witte herders kunnen, mits ze goed gesocialiseerd zijn, prima overweg met soortgenoten, andere dieren en kinderen, maar ongewenste bezoekers worden wel tot staan gebracht. Van nature zijn deze herdershonden erfvast, wat betekend dat ze geen neiging hebben tot weglopen.
Opvoeding:
Dit ras biedt vele mogelijkheden. De hond wil graag leren, is intelligent en leert relatief snel. De witte herder aanbidt zijn baas en heeft heel veel behoefte aan contact.
Zoals iedere andere hond heeft ook deze hond een baas nodig die hem socialiseert en hem duidelijk maakt wat wel en niet mag en die ook de tijd voor hem neemt om leuke dingen te doen.
Trainingen en hondensporten:
Op gehoorzaamheidscursussen blinken de witte herders vaak uit boven hun andere cursisten.
Ze zijn geschikt voor behendigheid, GG cursussen en flyball, ze hebben veel will to please.
De beharing:
Bij de witte herder heb je drie soorten beharing.
De korthaar die dicht, recht, hard en goed aanliggend moet zijn en twee keer per jaar het haar verliest, is het meest voorkomend.
De langhaar die dicht, iets krullend mag zijn en niet te zacht is iets minder voorkomend. Deze heeft iets meer vachtverzorging nodig in verband met klitvorming, deze verliest het haar in vlokken.
De halflanghaar die dicht, recht, hard en goed aanliggend moet zijn komt het minst voor. De haren zijn iets minder stekelig als die van een korthaar.